Handtekeningen

Auteur Topic: Handtekeningen  (gelezen 55 keer)

november 08, 2020, 15:42:55 pm

Misslagske

 • Joselito Eeckhout
 • Forum Administrator
 • Master
 • *****
 • Berichten: 3434
  • Alora.be
Handtekeningen
« Gepost op: november 08, 2020, 15:42:55 pm »
Kent iemand de volledige namen van Majoor Dekens en Kolonel-Intendant Gielen?

Vermoedelijk start de voornaam van Gielen met een F.

Mvg,
Misslagske

november 21, 2020, 01:48:24 amReactie #1

Anjajophil

 • Advanced
 • **
 • Berichten: 39
  • Het Belgisch geld
Re: Handtekeningen
« Reactie #1 Gepost op: november 21, 2020, 01:48:24 am »
ter info

 Bankbiljetten gebruikt door Belgische bezettingstroepen

 

De Belgische troepen gebruiken bezettingsmerken die inwisselbaar zijn voor Duitse marken en die het leger heeft verkregen van Amerikaanse en Britse troepen.

 

Ze merken een grootschalige fraude op en besluiten dollars en bezettingsboeken uit te geven.

Het Belgische leger is daarom van plan bezettingsfranken te gebruiken die door de Bank worden gedrukt en worden uitgegeven op kosten van het Monetair Fonds.

Dit besluit - gedateerd 19 september 1946 - luidt als volgt:"De minister van Landsverdediging"


Overwegend dat het belangrijk is om de handel in Duitse valuta die in bezet Duitsland illegaal is verkregen, te voorkomen;

Stop

Kunst. 1e.

Het is gecreëerd, voor de behoeften van het leger, een speciale munteenheid die de volgende denominaties omvat;

1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 frs.
Elke coupure draagt ​​de vermelding "Belgisch leger", de aanduiding van de waarde ervan in cijfers en letters en geeft het stempel van het hoofd van de financiële dienst van het leger en dat van een directeur van deze dienst weer.

Art.2.

Alle ontvangsten en uitgaven, in het bijzonder de liquidatie van militaire vergoedingen, uitgevoerd in Duitsland bezet in de organisaties van het leger of afhankelijk van het leger, in de Belgische kantines, clubs, bars en winkels, moeten met deze valuta worden gedaan. Hetzelfde geldt voor de aankoop van postwaarden, betalingen van postwissels en opdrachten, betalingen op postcheques en voor alle in het algemeen niet gespecificeerde operaties die worden uitgevoerd bij tussenkomst van de kantoren van de postdienst van het leger dat in bezet Duitsland is gevestigd.
 

    Kunst. 3.

    De munteenheid waarin dit decreet voorziet, heeft geen waarde buiten de bezettingszone gereserveerd voor het Belgische leger in bezet Duitsland of voor andere doeleinden dan hierboven vermeld. Het zal worden ingewisseld voor nationale valuta, hetzij door middel van postopdrachten, hetzij in bankbiljetten of in metalen valuta met wettig betaalmiddel wanneer de drager naar België terugkeert.

    Kunst. 4.

    Dit besluit treedt in werking op 1 september 1946.


    Brussel op 19 september 1946,

    Ondertekend DEFRAITEUR.

 * * * * * *

De bestelling voor de bovengenoemde bankbiljetten wordt op 23 juli 1946 naar de drukpers van de Nationale Bank van België gestuurd. De 500 pakken papier, niet voorzien van een watermerk, zullen afkomstig zijn uit de voorraden van de firma PORTALS in Groot-Brittannië, de kosten van bevoorrading en van het drukken wordt gedekt door het Monetair Fonds. Het totaal gefactureerde bedrag bedraagt ​​889.447 frs.

Alle bankbiljetten zijn tweetalig en gedateerd op 1 augustus 1946.
Ze worden gegarandeerd door de gedrukte handtekeningen van het hoofd van de financiële dienst, kolonel Intendant GIELEN en van de directeur van de financiële dienst, majoor DEKENS.